mobil Stödkompisarna Göteborg cancerrehab stöd hjälp vid & efter cancer cancerdrabbade cancerrehabillitering livslust glädje

Maria Manning - därför blev jag ambassadör för Livslustfonden Cancer

Det kan vara svårt att ta in att tre av tio någon gång i livet drabbas av cancer, men av egen erfarenhet vet jag att det är så. Min mamma Birgitta gick bort svårt sjuk i cancer bara 64 år gammal. Sex månader senare fick jag min cancerdiagnos och då var jag 40 år. Jag kommer vara 46 år när jag är färdigbehandlad.

Jag var aldrig sjuk i cancer, utan jag blev sjuk av behandlingen, som var nödvändig för att jag skulle överleva.  Min cancer krävde utöver operation, cellgifter och strålning, behandling med Herceptin och nu till sist Tamoxifen i fem år.

Att jag reagerade på min cancerdiagnos med att inte reagera, utan bara göra var mitt sätt att hantera det. Men förr eller senare kommer det en reaktion och då behöver man stöd. Det är fler som får cancer, men det är också fler som överlever. Men den sätter sina spår på olika sätt. Det som jag upplever som en svår del är när omgivningen, och man själv, förväntar sig att man ska vara tillbaka till den man var innan, och man ska vara ”färdig” men cancern.

Förutom synbara ärr finns det mycket som sitter i mentalt, och som kan göra det svårt att bli sig själv igen. Det kan sitta kvar mentalt både i huvudet och i kroppen. När man får ont någonstans och det inte ger med sig, är det lätt att känna oro över att cancern kan vara tillbaka.

Eller att man har biverkningar på mediciner som man tar för att minska återfall, eller för att hålla en kronisk cancer i schack. Därför är det så viktigt att det finns en bra cancerrehabilitering som är tillgänglig för alla cancerdrabbade som en del av cancerbehandlingen.

När jag fick frågan om att vara ambassadör för Livslustfonden cancer, så kände jag att min cancerresa och mina erfarenheter faktiskt kan användas till något bra, så därför tackade jag ja. Jag har själv deltagit på cancerrehab och jag visste inte innan hur viktig den skulle bli för mig. Förutom värdefulla insikter och verktyg, så har jag fått fina vänner som gör sina egna cancerresor. Tillsammans kan vi stötta varandra och göra livet tillbaka enklare. /Maria

Etiketter: ambassadörer